PC Service!

Hvorfor burde du ta en service på din PC? Er det noe du kan gjøre selv?

En PC er ofte en stor investering for de aller fleste av oss, og også et uunværlig arbeidsverktøy.

Ofte koster en PC fra 15.000,- og oppover, og vi bruker mange timer med den.
Litt ekstra kraftige bærbare koster fort enda mer!
Vi forventer god ytelse og lang levetid, men slik er det ikke alltid. Dessverre.

De aller fleste PC’ene med kun få unntak er direkte luftkjølt.
Det vil si at det sitter vifter i kabinettet som trekker luft inn og ut og skaper et luftstrøm som kjøler komponentene dine. Og denne kjølingen er livsviktig for levetid og ytelse. Blir det for varmt, kan du ikke bare risikere at det går utover ytelsen, men også hardt utover levetiden. En defekt harddisk kan bety mye tapt data som i verste fall ikke kan reddes!

Noen PC’er heller vannkjølte enn luftkjølte. Det vil si at de varmeste komponentene som prosessor og grafikkort er påmontert vannblokker i stedet for kjøleelementer og det går kjølevæske igjennom disse blokkene og ut til en radiator på utsiden som kjøler ned væsken og den går igjennom en pumpe og tilbake for å kjøle ned enda mer.
Mye likt kjølesystemet på feks en bil eller lastebil, bare i mye mindre skala.
Disse PC’ene har dog også oftest en vifte eller to for kjøling av kabinettet de også, men ikke i samme grad som de «vanlige» kabinettene siden behovet for luftkjøling inni ikke er like stort.

Miljøet hvor PC’en brukes har veldig mye å si her.
Er det en bærbar PC om brukes mye i stua, kanskje på fanget eller i sofaen, så vil den være mer utsatt for støv og skitt enn en maskin som står på et kontor som jevnlig støvsuges for eksempel. Står PC’en på et verksted eller ute i garasjen, vil den nok være ekstra utsatt for å trekke inn skitt i kabinettet.
Miljøet maskinen brukes i har veldig mye å si med hvor fort den «fylles» med støv, dyrehår, smuler osv.

Etterhvert som din PC står på, så trekker den til seg støv med viftene og dette legger seg sakte på komponenter, kjøleelementer, vifteblader osv. og reduserer effekten av kjølingen som er nødvendig.
Det første du merker er kanskje at viftene dine begynner å gå oftere og fortere, så begynner den å bli varmere og varmere. Etterhvert vil du oppleve en ustabil maskin som kanskje helt tilfeldig slår seg av, på grunn av varme, og i aller verste fall kan ta fyr pga varmegang og enorme mengder støv.

Hva kan du gjøre selv?
Det kommer mye an på dine ferdigheter og hva du selv tør gjøre.
Noe av det viktigste er å sørge for at det er minst mulig støv rundt maskinen din. Ikke la den ligge i sofaen, på fanget, i senga eller liknende. Iallefall ikke uten skikkelig underlag. Stasjonære maskiner burde ikke stå helt nede på gulvet, men heller henge oppunder pulten eller stå oppe på pulten din, og du burde støvsuge jevnlig rundt den.
Er du mer erfaren, så er det enkelt å åpne opp en stasjonær PC og blåse av det verste støvet med en stødig hånd og skru pent sammen igjen. Vet du ikke hva du driver med, burde du ikke røre noen ledninger eller komponenter siden de ikke tåler all verden, og ryker veldig lett ved feil montering og behandling.

Hva gjør jeg ved en slik service?
Enten det er en stasjonær eller bærbar PC, så vil jeg først slå den på og sjekke tempratur på komponenter med egnet programvare for å se an hva jeg har med å gjøre før jeg begynner å skru, samt at jeg har noe å sammenligne med etter at oppdraget er utført.
Dernest begynner jeg å demontere, og jeg tar du så mange komponenter som mulig og renser av dem med både luft og egnede rensemidler til formålet. Kan jeg ta ut _alt_ så gjør jeg det. Også vifter får seg en skikkelig rens.
En bærbar PC har noe mer begrensninger i hvor mye som kan demonteres, men disse demonteres også så mye som mulig for å nå frem i alle kriker og kroker.

Når jeg først har demontert, vil jeg sjekke etter skader, og eventuelt anbefale oppgraderinger til kunden om det skulle være aktuelt. Eksempler kan være andre eller flere vifter, filtre, kontrollere, nye komponenter.
Etter alt er omhyggelig renset og montert tilbake igjen vil jeg bruke litt ekstra tid på å legge kabler slik at de ikke vil hindre luftstrøm gjennom kassa for optimal kjøling.
En slik jobb kan ta alt fra en liten time for en veldig enkel stasjonær PC, til 5+ timer for større og med kompliserte PC’er med store kabinetter og mye utstyr.
Helt til slutt vil jeg slå på PC’en igjen og en gang til sjekke tempraturer med egnet programvare for å sammenligne med resultat før servicen. Bilder av prosessen og tempraturer vil bli gjort tilgjengelig for kunde til å laste ned.

Dette er med på å øke levetid, ytelse, stabilitet og ikke minst sikkerhet!

Har du en spillkonsoll, feks en Xbox One eller PS4 (og andre konsoller) kan jeg rense disse også og utføre eventuelle oppgraderinger som feks ny og større harddisk eller nye vifter her også.

Ønsker du en slik service, en oppgradering, eller har andre spørsmål?
Ikke nøl med å ta kontakt, så svarer jeg deg så fort jeg bare kan!
Får du ikke svar på telefon? Send meg en SMS, så ringer jeg deg opp.

Denne nettsiden benytter informasjonskapsler. Ved å fortsette å bruke denne siden aksepterer du bruken av informasjonskapsler.